Het Kerkepannebos in Sint-Idesbald is 6 hectaren en hangt aan het natuurreservaat de Houtsaegerduinen van De Panne. Het Kerkepannebos is aangeplant en één van de alleroudste bossen van de Vlaamse kust.

Het Kerkepannebos is dankzij zijn hoge leeftijd een verrijking voor de biodiversiteit die kenmerkend is voor het natuurreservaat Houtsaegerduinen en Kerkepannebos, samen 86 hectaren groot.
Je vindt er een mooie picknick zone en een speelzone voor kinderen (ingang Jan Van Looylaan).

De Houtsaegerduinen zijn een halfnatuurlijk duinlandschap met kleine stuifduinen, mosduinen, resten van duingraslanden en voormalige duinakkertjes. In de vroege lente vind je er Speenkruid en Wilde boshyacinten. De 4 witte struiken van de duinen geven geurende witte bloemen in de lente en bessen in de herfst met warmrode tot donkerrode of blauwpaarse kleuren. Struiken zoals Sleedoorn, Gewone vlier, Meidoorn en Wilde Liguster zorgen voor een gedekte tafel voor insecten en vogels.

De restanten van de duinakkertjes herken je aan de verhoogde bermen. Het wegvallen van de traditionele landbouwactiviteit leidde tot verruiging. De super populaire ezels van de Houtsaegerduinen zorgen voor de verdere ecologische meerwaarde van het gebied. Een kleine kudde van grote ezels grazen er het hele jaar rond. Ze houden het gras kort en vertragen verstruweling. Zo krijgen veel verschillende planten de kans om te groeien en te bloeien. De dieren zijn goed aangepast aan de relatief droge, dorre omgeving.

  • Tramhalte Sint-Idesbald
  • Wandelknooppunten in Kerkepannebos/Houtsaegerduinen 26, 27, 28, 29 en 30
  • Tussen fietsknooppunten 84 en 76 (Westhoek en Kust)
  • Mountainbikepad: Kerkepannebos
  • Ruiterpad Westkust
  • Noorddreef, De Panne (ingang met parkeermogelijkheid)
Houtsaegerduinen en Kerkepannebos