Geschiedenis

Het Hannecartbos werd aangelegd op een gebied van graslanden en duinakkertjes.

Niet de volle 48 hectaren van het gebied werden bebost. Aan de noordoostelijke rand bevindt zich grasland, evenals aan de zuidrand, waar bovendien nog een kleine zone vroegmiddeleeuwse kopjesduinen voorkomt. Hier en daar vertoont het bos nog parkachtige trekjes, zoals een verwilderde dreef met de bomen netjes in het gelid. Ook zijn enkele van de houtwallen die de duinakkertjes afzoomden nog herkenbaar. Een waterloop loopt diagonaal door het gebied.

Na aankoop door de overheid en bescherming als natuurreservaat werd voor het bos een drastisch herstelprogramma opgesteld. Zo worden op een oppervlakte van zes hectaren afstervende bomen gekapt om de oorspronkelijke graslanden te herstellen. Het afgrazen gebeurt met de Shetlandpony's in afgebakende gebieden. De beek wordt gesaneerd, de loop ervan door stuwen gereguleerd.

Het Hannecartbos vandaag

Sinds juni 2024 is het Hannecartbos officieel in beheer door onze gemeente. Doel? Het reservaat openstellen voor het publiek, met respect voor de natuurwaarden en in samenwerking met het ANB. Meer over het beheer lees je in dit artikel.
 

Fietsverbinding Boshuis
©Studiebureau Sweco

In het kader van de goedgekeurd toegankelijkheidsregeling binnen het LIFE+FLANDRE-project heeft de gemeente Koksijde een studiebureau aangesteld om een omgevingsvergunningsdossier in te dienen voor de realisatie van een nieuwe fietsverbinding doorheen Gemeentelijk Domein Hannecartbos, deel van het unieke Ter Yde-complex aan de Westkust. Na overleg met betrokken instanties wordt het omgevingsvergunningsdossier vermoedelijk dit jaar nog ingediend. De effectieve werken voor aanleg kunnen pas starten na het verkrijgen van een omgevingsvergunning. Bij de aanleg moet tevens rekening gehouden worden met hoge grondwaterstanden en het broedseizoen. Binnen het dossier heeft het studiebureau een 3D-collage opgemaakt. Dit om een idee te krijgen van hoe het fietspad er kan uitzien.

Fietsverbinding Boshuis
©Studiebureau Sweco

Vanaf de huidige poort ter hoogte van het Loze Vissertjespad 4 ligt een oostelijke dienstweg in betonverharding tot aan het Boshuis. In het westen ter hoogte van de dreef Park van Hannecart start een asfaltdienstweg die langs het Pompgebouw van Aquaduin loopt. Om deze dienstwegen te kunnen benutten als fietspad dient vanaf het Boshuis een ontbrekend stuk fietspad aangelegd te worden tot aan deze westelijke dienstweg.


Er wordt gekozen voor een aangename breedte die een ruimere dimensie zal hebben dan het huidige fietspad en overeenstemt met de breedte van de huidige dienstwegen. De keuze van materiaal wordt finaal nog bepaald maar er wordt alvast gekozen voor een waterdoorlatende verharding met een gelijkaardig beeld zoals in de Doornpanne.

Via deze fietsverbinding zal de huidige wandel- en fietsverbinding ten zuiden van het Boshuis ontdubbeld worden. Deze bestaande verbinding wordt dan een volwaardig wandelpad waar men terug in rust kan vertoeven in de natuur.

Tussen Karthuizerduinen, Ter Yde, Spelleplekke en de Polderstraat
(instappunt: Noordzeedreef, kleine parking nabij domein Westhoek)