Op zaterdag 25 november vindt het eerste DOENKER-festival plaats, een betoverend duister verhalenfestival vanaf zonsondergang. De duistere verhalen worden gebracht op unieke locaties in Koksijde-Oostduinkerke, zoals het oude Pompstation van Aquaduin, het zwembad en de Keunekapel.

Laat je meeslepen door bekende verhalenvertellers zoals Wim Oosterlinck, Annelies Moons en talenten van eigen streek. DOENKER is  een onvergetelijke ervaring, die zowel volwassenen als gezinnen betovert en verbindt. Markeer de datum en laat je meevoeren in de magie van duistere verhalen.

DOENKER

De vertellers

Wim Oosterlinck | Oud pompstation Aquaduin 

Wim Oosterlinck Wim Oosterlinck is radiopresentator (nu Willy, vroeger ook Qmusic en Studio Brussel) en host van zijn eigen podcast ‘drie boeken’. Daarin vraagt hij wekelijks aan een boekenliefhebber welke drie boeken we volgens haar/hem moeten gelezen hebben.
Hij is ook de stem (voice-over) van verschillende televisieprogramma’s.
Wim woont in Gent samen met zijn vriendin Marie en hun twee kinderen Roos (11) en Bo (7).
Hij schreef een boek over zijn vaderschap: ‘Ik wilde geen kinderen (en nu heb ik er twee)'
Verhalen voor iedereen vanaf 6 jaar en volwassenen.
20 min.

Johan Depotter | Erepark NAVIGO

Johan Depotter Johan Depotter was 40 jaar onderwijzer te Koksijde. Als gepassioneerd natuurgids en gids van ons nationaal visserijmuseum-NAVIGO steeds in de ban van cultuurhistorisch erfgoed aan onze Westkust.
Vooral in de traditionele IJslandvaart verdiept hij zich verder en dat resulteerde in het lijvige ‘Onze IJslandvaarders’, deel I en II, 2022 Academia Press en verder is hij ook medeauteur ‘ZEEZIEK’, Leed onder de IJslandvaarders aan boord van hun zeilschepen’, 2013, Stichting Kunstboek & NAVIGO.
Hij gaf al tal van lezingen over onze vissersbevolking, een verhaal van strevers, durvers en helaas ook verliezers… Straks voert hij jullie mee in hun 'doenkere' bestaan.
Verhalen voor iedereen vanaf 6 jaar en volwassenen.
30 min. en 50 min.

Koen Vandenberghe | Vanneuvillehuis

Koen Vandenberghe Koen Vandenberghe acteur, verteller en regisseur. Stichter-voorzitter Onafhankelijk Theater Oostduinkerke en “Het Bedrijf”.
Ontdek de magie van streekgebonden verhalen en maak je klaar voor een avond vol verwondering en betovering onder de sterren. Koen neemt je mee op een reis door de geschiedenis, doordrenkt met een mystieke saus die elke anekdote tot leven brengt.
Voor iedereen vanaf 6 jaar.
30 min.

Stefaan Demoen & Ariane Vyvey | Bunker, James Ensorlaan

Stefaan Demoen & Ariane Vyvey Stefaan Demoen en Ariane Vyvey: 2 beslagen paarden.
Hun hoeven sinds lang beslagen met muziek en woord.
Ze trekken samen 1 kar.
Een kar gevuld met verhalen.
Deze keer zijn het verhalen over de duistere duinen.
Ze zijn immers meer dan zand.
Voor iedereen vanaf 6 jaar.
40 min.

Ilse Chamon | Huisje Nys - Vermoote

Ilse ChamonAl die willen te kaap’ren varen
Moeten mannen met baarden zijn
Jan, Pier, Tjores en Corneel
Die hebben baarden, die hebben baarden
Jan, Pier, Tjores en Corneel
Die hebben baarden, zij varen mee

In het Huisje Nys-Vermote kom je te weten dat ook mannen zonder baarden naar IJsland vaarden…
Ilse Chamon neemt je samen met Stien Vandenbussche en Juul Vandenbussche mee op IJslandvaart.
Een verhaal voor klein en groot.
Voor iedereen vanaf 6 jaar.
20 min.

Sali Haidara | Bibliotheek Koksijde

Sali HaidaraZingen, acteren, presenteren… de West-Vlaamse Sali Haidara (°1995) kan het allemaal. Haar bekendste rol tot nu toe is wellicht die van Maria in de Ketnet-jeugdserie #LikeMe. Daarnaast vertolkte Sali als zangeres en actrice al verschillende musicalrollen zoals die van Violet in Charlie and the Chocolate Factory (Deep Bridge, 2022) en doet ze stemmenwerk voor heel wat films en live actionreeksen. Alsof dat allemaal nog niet genoeg is, geeft Sali zangles en acteerworkshops
Voor iedereen vanaf 6 jaar.
20 min.

Leerlingen van StAPwest | Zwem- en recreatiebad Hoge Blekker

logo Stapwest Woordleerlingen Stapwest brengen een compilatie teksten rond het thema 'DOENKER'.
Tijdens de woordlessen zijn ze de ruimste zin van het woord gaan belichten.
Al snel kwamen de woordleerlingen tot de vaststelling dat DOENKER veel meer is dan het ontbreken van licht.
De jonge woordkunstenaars kozen dialogen, poëzie en kortverhalen met een donker - dof - duister -deemsterig, doch evenzeer diep - doordringend - donzig - dromerig randje.
Aanhoor hun teksten en laat hierbij het DOENKER verlichten of verdiepen…
Verhalen voor iedereen vanaf 6 jaar en volwassenen.
20 min.

Frieda Vanslembrouck | Koksijde Golf ter Hille

Frieda Vanslembrouck Ik had de eer in de Duivelsput van Oostduinkerke te mogen duiken.
Een heerlijke mythe die ongeveer 1000 jaar geleden begon en die nog altijd tot de verbeelding spreekt.
Met de hulp van geschiedkundigen van het Abdijmuseum Ten Duinen is er historisch heel veel te achterhalen maar natuurlijk nam ik enkele zijsprongen om het verhaal sappig te maken. Wat is waar? Wat is niet waar? In de ‘Duivelsput’ valt genoeg te rapen om in ‘den doenker’ te verdwalen.
Voor iedereen vanaf 6 jaar.
20 min.

Fred Versonnen | Keunekapel

Fred Versonnen Fred Versonnen houdt van verhalen. Hij houdt ervan om ze te lezen, te schrijven, te verzamelen en vooral te vertellen.
Hij was straatperformer, vuurspuwer, jongleur, cliniclown en steltenloper. Maar als verteller is hij geboren of is het geworden aan de keukentafel, luisterend naar de grootouders, de vader, de nonkel…
Hij was tientallen keren te gast op het internationale vertelfestival in Alden Biesen maar vertelt ook in Nederland, Engeland, Ierland, Zweden en Denemarken.
Maar Fred is vooral actief in Vlaanderen. In een zaaltje, in een bos of ergens in een holle weg, samen met de eeuwige wind die rimpels trekt in het water…
Voor iedereen vanaf 6 jaar.
20 min.

Annelies Moons & Niels Boutsen (kleinkunstenaar Stoomboot) | Kokpit, gemeentehuis

Annelies Moons & Niels Boutsen Annelies Moons is radio- en podcastmaker en sinds een paar jaar ook moeder. Daarover heeft ze nu haar eerste boek geschreven: 'Het is zoeken: de eerste 1000 dagen ouderschap in minstens evenveel zoektermen'.
Niels Boutsen is beter bekend als kleinkunstenaar 'Stoomboot' en vertelt zijn versie van diezelfde feiten over datzelfde kind op een nieuwe plaat die in het boek uitgebracht wordt.
Op Doenker vertellen ze voor het eerst exclusief sàmen over hun ervaringen.
Voor iedereen vanaf 18 jaar.
30 min.

Joop van der Laan | Schipgatduinen

Joop Van der Laan Al van jongs af aan is Joop van der Laan gepakt door de natuur. Geboren in Nederland woont hij vanaf 2018 met zijn vrouw Nathalie, die in Koksijde geboren is, in de Westhoek. Als natuurgids laat hij op een aanstekelijke manier kennis maken met de natuur. Ze is dan ook te mooi en te belangrijk om niet over te vertellen. Natuurbeleving staat hierbij centraal.
Als het donker is dan denk je waarschijnlijk dat de natuur ook slaapt, maar niets is minder waar. Sommige dieren en planten schitteren pas als de meeste gaan slapen! Laat je meenemen in een aantal duistere vertelsels.
Voor iedereen vanaf 9 jaar.
30 min.

Renata Bruggeman | WZC Dunecluze

Renata Bruggeman Renata komt, als een vrouwtje uit vervlogen tijden vertellen over de 'kloefentijd' toen de winters nog echt donker, koud, doods en lang waren!
Hoe de mensen in hun bijgeloof van alles bang waren. Ga zeker nooit bij volle maan naar buiten want dan komt al het kwaad tot leven!
Spookgedrochten, klopgeesten, watergeesten, vuurgeesten, luchtgeesten, weerkerende doden. Gelukkig zijn er kruiden die u kunnen beschermen tegen al dat kwaad!
Renata brengt dit verhaal exclusief voor de bewoners van WZC Dunecluze, tickets kopen is dus niet mogelijk.

Extra

  • Bij helder weer is de sterrenwacht open en gratis toegankelijk voor alle geïnteresseerden.
  • Ook de bewoners van de Dunecluze zullen kunnen genieten van een vertelmoment.

Wist je dat je zelf je line-up voor DOENKER kan samenstellen? Tussen 17 en 22 uur zijn er verschillende vertelmomenten en jij bepaalt zelf welk parcours je aflegt. Laat je inspireren door onze voorbeelden.

Line-up voorbeelden
Line-up voorbeelden
line-up

"Duistere verhalen zijn een spiegel die ons de diepste angsten en verlangens van de ziel laten zien."

Bram Stoker
Fred Versonnen
Koen Vandenberghe
Wim Oosterlinck
Joop van der Laan
Sali Haidara
Johan Depotter
Annelies Moons & Niels Boutsen
Renata Bruggeman
StAPwest
Frieda Vanslembrouck
Ilse Chamon
Stefaan Demoen en Ariane Vyvey

Mis deze unieke avond niet!

Bibliotheek Koksijde

DOENKER kwam tot stand door een samenwerking tussen de Bibliotheek Koksijde en het Natuureducatief Centrum Duinenhuis.

Door een

brainstorm tussen beide diensten werden er 2 evenementen met elkaar gecombineerd (Voorleesweek en Nacht van de Duisternis) met als resultaat de eerste editie van DOENKER.